Spik på
Inväntar med spänning svaret på den. Hoppas på någonting faktabaserat, mind blowing och mer genomtänkt än att odlingar är en förutsättning för put and take vilket i sin tur är epicentrum för svenskars sportfiskeintresse.
Nästintill omöjlig fråga att svara vettigt på 😊… Påverkande faktorer i olika scenarior måste ju hela tiden tas hänsyn till så svaret blir nog oftast som bäst: det beror på…
Men såhär hade jag velat svara runt middagsbordet:
Vild fisk är långtifrån alltid nyttig, detta pga vart någonstans fisken fångas och status på de ekosystem den ingår i. I förorenade områden och ekosystem, både akvatiska som icke-akvatiska, förs gifter och föroreningar via näringskedjan kopplad till ekosystemen, tillslut ända upp på toppredatorernas tallrik.
Så, i en RAS-anläggning där vattenkvalitén är renad och fri från gifter samt där hela näringskedjan är kontrollerad från A-Ö, så tippar jag att det är den fisken som många forskare i dagsläget skulle rekommendera dig att äta.
Ungefär så som svar på frågan om nyttigheten i fisk som föda… Men de största problemen med kommersiell odling av fisk i dagsläget handlar som bekant om helt andra, mycket allvarligare saker…
Här är ett intressant citat som verkar ha glömts bort bland allt onödigt mos här i tråden.
Det är ett mycket intressant påstående som jag faktiskt aldrig hört förr och jag skulle vilja ha en förklaring på hur fiskodlingar är viktiga för svenskt sportfiske.
OM det dinns en välgrundade förklaring så kan du med hjälp av den, m.gustafsson, vända odlingsbranschens hårdaste kritiker till era allierade. Vänligen berätta mera om detta!
Den där första delen i meningen, skulle lika gärna kunna handla om havet generellt, som om älvar, ekosystem eller snart vad som helst i naturen, tyvärr… Det är inte lätt att äta nyttigt idag…
Har läst tråden och rekommenderade länkar. Min föråldrade föreställning är nu reviderad och dagsfärsk;
Storskalig marin fiskodling för fortfarande med sig ordentliga ekologiska problem beträffande utfodring och medicinering
Det finns en branschstandard, den erbjuder inga lösningar på problemställningen, men förhåller sig till gällande lagstiftning, ser positivt på frivillig självreglering och uppmuntrar innovation.
Av branschrekommendationerna tolkar jag att det finns en självinsikt och en medvetenhet om att branschens anseende hos den breda allmänheten skulle kunna vara bättre.
Strategisk kommunikation för att förbättra branschens rykte är en prioriterad del av agendan på branschkonvent. (vid sidan av inspirationsföreläsning om hur fisk kan tillagas.)
Utbildning för näringsverksamma i branschen är ett lagstiftat krav. Kravet medger att man kan försörja sig som koordinator av branschutbildningar. Argumentationsteknik och förmåga att kommunicera på ett sätt som positivt företräder branschen är inget krav, men det är meriterande att vara sportfiskeintresserad och att kunna kopiera länkar.
Glad fredag!